Tuesday, November 28, 2006



CHARISMA=POWER TO INSPIRE DEVOTION AND ENTHUSIASM

Μου ζήτησαν να γράψω ένα κείμενο σχετικό με τη λέξη «χαρισματικός».Ευθυγραμμίζομαι σε μία κεντρική ερώτηση.Τί στο καλό μπορεί να είναι γύρω μου τόσο καλό, τόσο τέλειο ώστε να ανάγεται σε χάρισμα;Είναι εκ πρώτης όψεως έυκολο να διακρίνεις την ικανότητα, το ταλέντο σε φυσιογνωμίες,της τέχνης ας πούμε.Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω;

Κάνω ένα ελλειπές namedropping:Χαρισματική ήταν η Nina Simone.Η μαγική φωνή των gospel έβαλε τη μαύρη μουσική στα σπίτια των λευκών αφού πρώτα της έκαναν τη ζωή δύσκολη.Την κυνήγησαν, την απαγόρευσαν μέχρι που απηύδησε η γυναίκα και μετανάστεψε στας Ευρώπας.Χαρισματικός ήταν ο Κλίμτ.Δεν κυνηγήθηκε αλλά μεγαλούργησε.Δεν είναι τυχαίο ότι λατρεύτηκε από τις γυναίκες.Άγγιξε με το πινέλο του κάθε γυναικείο χρώμα ,υποκλήθηκε στη θηλυκή αποπλάνηση.Αντίθετα , μισογύνης αλλά χαρισματικά γοητευτικός σε ότι και αν έκανε υπήρξε ο Sairge Gainsbourg.Έκανε τα τολμηρά του ραβασάκια τραγούδια και αν είσαι γυναίκα , θέλεις και εσύ.Ο Astor Piazzolla όταν ήρθε στην Ευρώπη για να σπουδάσει κλασική μουσική ντρεπόταν να αποκαλύψει στην καθηγήτρια του ότι έγραφε μουσική για tango και έπαιζε το badoneon του.Το χάρισμα του ήταν όμως δυνατότερο από τους μικροαστικούς του φόβους και ένα θρυλικός χορός έγινε παράδοση και στην Ευρώπη.Συνεχίζω αν και μάταια .Θέλω εβδομάδες για να μαζέψω τόσα ονόματα.Εδώ ,σε μας , χαρισματικοί; Να καταπιαστώ με δόγματα; Χατζιδάκις.Δεν σχολιάζω, πλέον τον αδικεί οποιοδήποτε σχόλιο.Φωνή , φωνή και γυναίκα.Ελένη Βιτάλη.Με πήρε και με πήγε σε άλλες Πολιτείες.Ποιητής .Οδυσσέας Ελύτης.Ο ποιητής.Ηθοποιός .Ρούλα Πατεράκη.Την είδα σε μία συνέντευξη της και συγκινήθηκα.Η ζωή της είναι μόνο οι ρόλοι της.Είναι το χάρισμα μία μοναξιά;

Ταλέντα, ταλέντα, παλιά-νεότερα,Αλ Πατσίνο, Εντουαρτ Νόρτον, Woody Allen, Kislofski, Phelip Glass,Dusty Springfield, David Bowie, Led Zeppelin,Stereo Nova,Τάνια Τσανακλίδου,Νίτσε,Τσαικόφσκι,Νουρέγιεφ,Φέντερερ,Κομανέτσι,Κακλαμανάκης,Σοφία Λόρεν,Beatles,Andy Warhol,Michel Godry,Almodovar, Κώστας Γαβράς,Μαρία Κάλλας.,Ελευθερία Αρβανιτάκη.Ρεμπούτσικα,Καζαντζάκης...... Συμμερίζεστε την αδυναμία μου;Η λίστα δεν έχει τελειωμό.Και τί; Δεν είναι μόνο η τέχνη ή ο αθλητισμός, είναι η επιστήμη, η φιλοσοφία, η πολιτική, η αρχιτεκτονική, η ομορφιά.Πού την πάς την ομορφιά; Είναι υποτιμημένη γιατί δεν εμπεριέχει κόπο;Είναι απλά «δώρο Θεού»; Μήπως όμως και όλα τα άλλα δεν είναι; Η φωνή, το υποκριτικό ταλέντο, η φαντασία, η ευστροφία, η ευλυγησία,η μνήμη;Και όμως τίποτα από όλα αυτά δεν δόθηκε και έτσι απλά φώτισε ο κόσμος όλος.Κάποιοι πίστεψαν σε αυτό που είχαν και αγαπούσαν και δούλεψαν άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο άλλοι πάρα πολύ.Κόπιασαν, στενοχωρήθηκαν, έκλαψαν, θυσίασαν-λάθος λέξη- κάποιος ηθοποιός μου είπε πώς δεν πρόκειται πραγματικά για θυσία «απλά το θέλεις πολύ και αβίαστα το επιλέγεις» αυτό είναι το πακέτο του, αν σου κάνει πάρτο και φύγε...

Ίσως η ερώτηση ευθυγράμμισης να είναι μία λάθος κίνηση.Δηλαδή πρός τί να κάτσω να κάνω απογραφή των διάσημων ανθρώπων από την αρχαιότητα εώς σήμερα;Δηλαδή και νόημα να είχε αυτή η δουλειά με τί κριτήριο να την κάνω; Το ότι κάποιος έγινε διάσημος στο χώρο του σημαίνει αυτομάτως ότι ήταν και χαρισματικός; Και αν το μεμονωμένο χάρισμα αφορά απλά μονιστικές εξάρσεις ενώ υπάρχει νόημα και στην χαρισματική πληρότητα;Θέλω να πώ πως καθημερινά -ίσως όχι τόσο καθημερινά- συναντάμε ανθρώπους που μας γοητεύουν σαν προσωπικότητες, σε όλα τους.Είναι αυτή μια γοητεία που σε πάει και σε φέρνει και δεν τη βάζεις σε κουτάκια.Δηλαδή, γνωρίζεις μία γυναίκα σχετικά όμορφη, τα ρούχα της είναι αρμονικά σε χρώμα και σε ύφος, έχουν ένα στύλ τέλειο για εκείνη, μιλάει με γλυκειά βαθειά φωνή και καπνίζει πολύ προσωπικά.Σου αρέσει να τη χαζεύεις να κινείται στο χώρο, την ερωτεύεσαι όταν οδηγεί ή όταν μιλάει στο τηλέφωνο.Αυτό τώρα θα μου πέιτε είναι χάρισμα ή απλά γοητεία;Ίσως να βάλω και εδώ ταμπελάκι.Η γοητεία είναι ένα χάρισμα... .
Πολλές φορές φρακαρισμένη και φρικαρισμένη μέσα στο αυτοκίνητο χαζεύω τους διπλανούς οδηγούς.Πόσοι από αυτούς έχουν ένα χάρισμα;Σε πόσους πάει στράφι, ανάμεσα σε ανήλιαγα γραφεία,μωρά που κλαίνε, λογαριασμούς που πνίγουν; Από την άλλη, ας μου δώσει καποιος από εσάς ορισμό για το χάρισμα.Μήπως να το πάρω εξ αντιδιαστολής; Χάρισμα δεν είναι ό,τι δεν το κάνεις με την καρδιά σου.Πώς σας φαίνεται αυτό;Δηλαδή αν ο Παπαιωάννου και ο Τσαγκαρουσιάνος χαρακτηρίζονται ως χαρισματικοί εγώ βλέπω ένα κοινό σημείο.Ο ένας χορογραφεί και ο άλλος γράφει μέσα από την καρδιά του.Όταν χρόνια πρίν, ήμουν κοριτσάκι και διάβαζα Ιζαμπέλ Αλιέντε έκλαιγα γιατί περιέγραφε ας πούμε το θάνατο της κόρης της και το μπορούσε.Αυτό για παράδειγμα είναι από μόνο του ένα ταλέντο.Να παίρνεις τα συναισθήματα σου, τα χαντακώματα σου και να τα στοιβάζεις κάπου όπου μπορείς να τα βλέπεις και να τα επανεφευρίσκεις ,σαν την ενέργεια ένα πράγμα.Δεν μας έλεγαν στο σχολείο ότι η ενέργεια δεν χάνεται;Απλά αλλάζει μορφή.Φανταστικό το έβρισκα τότε.Αληθινό το βρίσκω τώρα.

Το χάρισμα λοιπόν καταλήγω ίσως το χεις ίσως δεν το έχεις.Η μητέρα μου ας πούμε αν τα πράγματα την είχαν οδηγήσει διαφορετικά στη ζωή της στοιχηματίζω πώς θα είχε γίνει μία εκπληκτική σχεδιάστρια ρούχων.Οι επιλογές της όμως της ανέδειξαν ένα άλλο χάρισμα, αυτό της προσφοράς και της αγάπης.Σας ακούγεται αυτό λιγότερο αξιόλογο;Αυτό που με στενοχωρεί όμως , είναι όταν άνθρωποι που νιώθουν αυτό το κάτι το διαφορετικό και δεν το προσπαθούν.Είναι η νωθρότητα ή η αντικειμενική δυσκολία; Δεν ζούμε όλοι στο Ιράκ ή στη Σιέρα Λεόνε για να πρέπει να υπερβούμε εαυτούς όχι για καριέρα αλλά για την ύστατη επιβίωση.Ίσως αρχίζω να κηρυττολογώ όμως και το απεχθάνομαι.Ας κάνει ό καθένας ό,τι τον φωτίσει ο Θεός του ή η καρδιά του.Θέλω απλά να αφιερώσω αυτές τις σκέψεις σε όσους νιώθουν εγκλωβισμένοι μέσα στα γραφεία τους, στα σπίτια τους στις σχέσεις τους και αγωνιούν μήπως αυτό είναι έτσι γιατί απλά δεν έχουν το κάτι παραπάνω.Μήπως τους λείπει το χάρισμα σε κάτι. .....ο,τι δήποτε ρε παιδί μου.

Τολμώ την ελεύθερη μετάφραση.Χάρισμα=Δύναμη να Εμπνεύσεις Αφοσίωση και Ενθουσιασμό.
Σημ.Ο μικρός υποφαινόμενος ακούσει στα χαρισματικά D.B. αν βρείς ποιός είναι έχεις ήδη μία χαρισματική κλίση.... μη πάρουν τα μυαλά σου αέρα βέβαια , βοήθησα πολύ.

1 comment:

Anonymous said...

Foxy, υποφαινομενικά, είσαι μεγαλείο! Είσαι μεγάλη πονηρή, αλεπού! Ερεθιστικά.. έξυπνες σκέψεις.. Είσαι ένα θρασύτατο τζιμάνι.
Μας γοήτευσες και πάλι! Τι λέω, έχεις καιρό να γράψεις? Τι κάνεις? Τριγυρνάς στα μπαρ ή σ' έχει απορροφήσει η τέχνη του Σεπτέμβρη?
Ε, βρε, ξύλο που το θες! Το κοινό σου σε περιμένει!
Kisses, frog.gi